Úvod » Aktuality » Jak jsme připravovali sýrový svítek do polévky

Jak jsme připravovali sýrový svítek do polévky

Ve středu 29. května jsme pro všechny naše strávníky připravovali hovězí polévku se sýrovým svítkem. Zlatavé nadýchané kostičky zdobily polévky našich babiček a prababiček poměrně často, dneska už z našich kuchyní téměř vymizely. U nás si na nich jednou dvakrát ročně můžete pochutnat.

suroviny

Jak jsme svítek připravovali? Základem jsou vejce, z nichž jsme žloutky a bílky oddělili zvlášť. Osolené bílky jsme se solí našlehali do tuhého sněhu. Žloutky jsme v robotu utřeli se změklým máslem, postupně jsme přidávali hrubou mouku, mléko a jemně strouhaný sýr. Nakonec jsme pomalu vmíchali ušlehané bílky. Směs jsme dochutili petrželovou natí, muškátovým květem a solí. Přenesli jsme ji na vysypané plechy (9 velkých plechů) a upekli v konvektomatu.

směs na plechu

upečený svítek

Vychladlý svítek jsme ručně nakrájeli na drobné kostičky, které jsme přidávali do polévky při podávání strávníkovi. Věříme, že jste si pochutnali.

talíř s polévkou