Úvod » Aktuality » Jak jsem pro vás připravovali salát Caesar

Jak jsem pro vás připravovali salát Caesar

Už dlouhou dobu jsme si říkali, že bychom vám mohli připravit slavný salát Caesar. Není restaurace, kde by nebyl na jídelním lístku. A tak jsme ho 24.1.2023 na ten náš konečně zařadili také. Mile nás překvapilo, že si ho hned objednalo 125 strávníků. Je to pro nás znamení, že máte saláty k obědu rádi a že nám důvěřujete, že si pochutnáte. Proto jsme v přípravě nic nepodcenili a objednali jsme velmi kvalitní a čerstvé potřebné suroviny.

Za otce salátu Caesar se obvykle uvádí italský kuchař působící v Mexiku a v USA, Cesare Cardini (1896–1956), na jehož počest je také pojmenován. Vznikl údajně u příležitosti oslav dne nezávislosti 4. července 1924. Původní Cardiniho recept obsahoval celé listy salátu naplněné krutony, parmezánem, worcestrovou omáčkou a částečně ztuhlými, ale ne zcela uvařenými vejci. Dnes se salát Caesar klasicky připravuje z římského salátu, krutonů a zálivky ze syrových vaječných žloutků, parmezánu, citronové šťávy, ančoviček, olivového oleje, česneku a worcestrové omáčky. Existuje však mnoho variant receptu třeba s přidáním masa (kousky grilovaného kuřecího masa nebo slanina) nebo s vynecháním přísad jako jsou ančovičky.

My jsme do salátu použili směs římského salátu a ledového salátu.

ledový rim-salat

Na zálivku jsme smíchali olivový olej, citrónovou šťávu a ančovičky. Čerstvá vejce jsme vynechali – ve školním stravování se nepoužívají, protože představují bezpečnostní riziko. O ančovičky jsme vás ale ošidit nechtěli, i když na ně nejsme v české kuchyni vůbec zvyklí. Ančovičky jsou  vlastně malé mořské rybky, které se nakládají se solí do oleje a dodávají pokrmům výraznější chuť. Mají ale i příznivé výživové hodnoty: obsahují tolik potřebné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny D a E, vápník a selen.

Ančovičky

Krutonky jsme nakrájeli z rohlíků, usušili v konvektomatu a následně v pánvi rychle osmažili na másle s přidáním bylinkové soli. Nechali jsme je vychladnout.

Na pokrájené salátové listy smíchané se zálivkou jsme přidali krutony a posypali je hoblinkami sýru Gran Moravia. Salát jsme doplnili plátky krůtích prsou připravené metodou sous-vide. Jde o způsob úpravy masa, ryb, ale i ovoce a zeleniny, kdy se jídlo uzavře bez vzduchu do plastového sáčku. Poté se připravuje ve vodní lázni s konstantní teplotou, mnohem nižší než je obvyklé, ale po delší dobu (např. 55°C po dobu až 72 hodin). Potraviny jsou díky tomu uvařené rovnoměrně, uvnitř i na povrchu. Zachovávají si šťavnatost a vůni. Oproti běžné přípravě jídlo neztrácí ani vitamíny a minerální látky.

Náhled20230124_112315