Úvod » Aktuality » Mytí rukou s písničkou – jak na to

Mytí rukou s písničkou – jak na to

Ze všech stran nyní slyšíme, jak je důležité mýt si ruce. “To jsme ale přece dělali všichni,” řeknete si. Jistě, naučily nás to naše maminky už v době, kdy nám musely k umývadlu přisunout stoličku, abychom tam vůbec dostali. Potom ve školce vždycky před svačinkou a před obědem, každý měl svůj malý barevný froté ručníček na věšáčku se svou značkou. Ve světle současných událostí si ale nejsem jistá, jestli jsme se to naučili pořádně. A proto vám nabízím malé opakování. Správně provedené mytí ruku je totiž důležitým opatřením proti šíření nejen toho nového viru, ale i proti dalším virům a bakteriím, které způsobují řadu infekčních onemocnění.

Technika mytí rukou

Abychom měli ruce řádně umyté, měli bychom se naučit správnou techniku. Je to jednoduché, ale musíme si to nacvičit. Podívejte se na obrázek s návodem:

Plakát

Na tomto plakátku je vše krásně popsáno. Je lépe používat tekuté mýdlo, ale s tím tuhým to půjde taky, jen se musíte pořádně namydlit. Jednorázový ručník použijte zejména při příchodu z venku domů, při dalším mytí rukou doma můžete používat ten látkový. V době infekčních nemocí ho nezapomínejte často vyměňovat. A prosím vás, během mytí vypínáme vodu, abychom s ní zbytečně neplýtvali.

Jak dlouho? Zazpívejte si

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje mytí rukou mýdlem po dobu minimálně 40 sekund a jako malou pomůcku nabízí písničku “Happy Birthday”. Když si ji zazpíváte dvakrát, potrvá to přibližně stejnou dobu. Já jsme to zkoušela s naší “Holkou modrookou” a vychází to stejně!

A pokud byste si chtěli při mytí rukou zazpívat nějakou svoji oblíbenou pecku, podívejte se na tyto webové stránky. Zde zadáte název své oblíbené kapely a píseň, potom zvolíte mýdlo nebo dezinfekční gel – a výsledkem je plakát, který si můžete vylepit hned vedle umývadla.

Říkanka pro malé děti

A na závěr něco pro malé děti. Naučte je správnému mytí rukou s veselou básničkou!

Rybičky

Leporelo ke stažení zde

Tak prosím všechny: nacvičujte a trénujte, ať se co nejdřív zase sejdeme na obědě ve školní jídelně!

 

Zdenka Macháčková, ředitelka