Nové pokrmy v našem jídelníčku
Jistě jste si všimli, že jsme v minulých týdnech zařadili do našeho jídelníčku několik nových pokrmů. Chtěli jsme všem strávníkům přinést nové chutě nebo neobvyklé kombinace známých chutí. Podle reakcí dětí i dospělých jsme se trefili do černého a tato nová jídla se budou objevovat v našem jídelním lístku i v budoucnu.
Zkusili jsme připravit tarhoňu na způsob rizota, které mají děti rády. Tarhoňa je těstovina ve tvaru drobných kuliček a tak se pro tento způsob přípravy přímo nabízí. V našem podání jsme uvařenou tarhoňu smíchali s orestovaným vepřovým masem, paprikou, pórkem, hráškem a kukuřicí.
Švédské masové kuličky znají mnozí z restaurace švédského nábytkového řetězce IKEA. Proč bychom si na nich nemohli pochutnat i ve školní jídelně? Zvlášť když IKEA odtajnila svůj recept!
Podávali jsme je s naší bramborovou kaší, kterou zásadně připravujeme z brambor, mléka a másla. A brusinky nemohli chybět .
Svou premiéru měly i čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou a hned si je objednalo 232 strávníků. Na jejich přípravu jsme očistili a nakrájeli 5 kg červené papriky, 5 kg bílého zelí, 3 kg pórku, 2 kg cibule, 2 kg jarní cibulky a 1 kg mrkve. K tomu jsme ještě přidali 3 kg bambusových výhonků. Čínská kuchyně je tradičně plná zeleniny, přesto je oblíbená po celém světě. Potvrdilo se to i u nás.
Přejeme si, ať vám u nás chutná!