Vliv rodičů na stravování dětí
Dnešní článek je určen hlavně rodičům. Ti si totiž často dostatečně neuvědomují, jak velký vliv mají na to, co jedí jejich děti. Neuvědomují si, že správná strava musí obsahovat hodně zeleniny, ovoce, luštěnin a ryb, tak aby poskytovala všechny živiny potřebné pro růst dětského organismu. Podle názorů mnoha odborníků na dětskou výživu není jídlo jen záležitostí mlsného jazýčku, ale i dobrých a špatných stravovacích návyků. Ty se vytvářejí od nejranějšího dětství právě v rodinách.
Ing. Kateřina Pilařová, DiS., z Krajské hygienické stanice středočeského kraje připravila pro rodiče několik základních pravidel, jejichž dodržováním mohou rodiče zlepšit způsob stravování svých dětí:
- Omezujte množství sladkostí a zejména sladkých nápojů, které dítě konzumuje. Není vhodné sladkosti zakazovat zcela. Dítěti můžete bez obav denně dát jednu porci sladkostí (dětská porce = velikost dětské dlaně nebo pěsti).
- Stolujte společně s dětmi, sejděte se alespoň u jednoho jídla denně a chvíle u stolu si společně užijte, neokřikujte děti a snažte se pro jídlo připravit příjemnou atmosféru. Společné stolování přispívá k soudružnosti rodiny, komunikaci a upevňuje správné stravovací návyky.
- Mluvte s dětmi o jídle. Promluvte si o tom, proč nesnědly oběd a snažte se je vhodně motivovat, aby příště zkusily např. alespoň ochutnat. Je prokázáno, že děti musejí nový druh potraviny nebo pokrmu ochutnat opakovaně (někdy až 7×) než ho přijmou.
- Naučte děti, že ovoce nebo zelenina je přirozenou součástí každého pokrmu.
- Naučte děti pít čistou vodu.
Dítě by mělo mít doma co nejpestřejší stravu, se zastoupením všech běžných potravin (ovoce, zelenina, pomazánky, maso, ryby, různé druhy příloh). Lze se tím vyhnout situaci, kdy dítě ve školní jídelně narazí na potravinu, kterou nezná, a proto jí odmítá. Taková situace je nemilá pro všechny zúčastněné – personálu přidělává starosti, rodiče platí zbytečně za potraviny, které potomek odmítá, a dítě je hladové.