Úvod » Aktuality » Používáme podestýlková vejce

Používáme podestýlková vejce

Vážení strávníci,

rozhodli jsme se, že od začátku nového školního roku budeme pro přípravu jídel v naší školní kuchyni používat pouze vejce od nosnic, které nežijí v klecích. Připojujeme se tak k několika obchodním řetězcům, firmám a institucím, které se veřejně zavázaly neprodávat nebo nepoužívat vejce pocházející z klecových chovů. Jsme rádi, že náš hlavní dodavatel – Podnik pro výrobu vajec, Kosičky – nabízí i vejce pocházející z podestýlkových chovů. Slepice zde žijí volně v halách v přirozeném prostoru s dostatkem místa. Mají vždy snadný přístup ke krmivu a vodě.

Skutečnost je však taková, že 90 % slepic v České republice žije v klecích, za celý život nepoznají nic jiného než bolestivé stání na pletivu a mačkání se spolu s dalšími slepicemi na zcela nedostatečném prostoru. V Evropě je přitom silný a nezadržitelný trend přechodu na tzv. bezklecová vejce. Např. v Rakousku je chov slepic v klecích dávno zakázaný.

VVVVVEJfood-eggs-85080

Snažíme se tímto krokem ovlivnit etický způsob výroby vajec, který samozřejmě souvisí i s jejich  kvalitou. Cenový rozdíl mezi vejci z konvenčních a podestýlkových  chovů je natolik zanedbatelný, že se nemůže nijak promítnout do výsledné ceny obědů.

Zároveň věříme, že se tímto směrem vydají i další školní jídelny. Jestliže se postupně oslabí poptávka po vejcích z klecových chovů , velkochovy přestanou mít pro taková vajíčka odbyt a omezí počet slepic v klecích.

Další informace naleznete zde: https://www.jaktosnasi.cz