Úvod » Aktuality » Masopust

Masopust

6. ledna na svátek Tří králů začíná období masopustu – období, které je oslavou hojnosti, dobrého jídla a veselí. V minulosti to byla doba domácích zabíjaček, tancovaček, bálů i svatebních hostin. Lidé měli čas na vaření, dopřávali si bohatá a tučná jídla. Na stolech se objevovaly guláše, jitrnice, ovar, pečínky, škvarky, ale i smažené koblihy nebo boží milosti. Každý si užíval dostatek čerstvého masa i sladkostí, aby se dosyta najedl před postním obdobím, které následovalo po masopustu.

Nejveselejšími byly poslední tři dny masopustu zvané někde ostatky, jinde fašank nebo končiny. O masopustní neděli se rodiny scházely k bohatému obědu a po něm se už připravovaly na taneční zábavu. Tančilo se také na masopustní pondělí, kdy se pořádaly tzv. mužovské bály, na které měli přístup jenom ženatí a vdané. Vyvrcholením masopustního veselí bylo masopustní úterý spojené s průvodem maškar a obchůzkou od jednoho domu k druhému. Před každým domem zahrála muzika a maškary dostaly za odměnu třeba koblihy, vejce nebo uzené maso. Nakonec se průvod dostal až do hospody, kde se všichni mohli naposledy veselit. O půlnoci zábava skončila, nastala popeleční středa – začátek nadcházejícího čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi.

Tradiční masopustní rituály udržují po mnoho generací obyvatelé několika obcí v okolí města Hlinsko. Pro svoji jedinečnost byly v roce 2010 Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku zapsány na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Obchůzek se můžete každoročně zúčastnit například v obcích Studnice, Vortová, Blatno, Hamry a také ve skanzenu na Veselém Kopci nebo v hlineckém Betlémě.